09 juni 2009

Etapp 2

Efter en smarrig frukost med våfflor på hotellet så åkte vi till Soudan för att besöka gruvornas Caddilac. Det tog oss omkring 2 timmar på okända vägar för GPS:en hittade inte! Men vi navigerade på vägar som inte fanns fram till gruvan. Väl framme åkte vi ned i en hissnande snabb färd mot jordens mitt för att sedan kliva ur och åka drygt en km med tågvagn. Det kändes lite som i Indiana Jones filmerna!

Det var kallt där nere (ca 1 km från ytan), troligen omkring 5 grader. Vi hade en guide som hette Karel (uttalades Karl) som själv jobbat i gruva under många år. Han hade mycket att berätta. Roligast var dock att han valde Michaela som sin maskot och hon fick hjälpa till och göra saker och svara på frågor under hela turen!


Man måste ha hjälmen på under hela tiden, för det kunde komma lösa stenar om man hade otur. Milan letade efter fladdermöss som bodde där nere. Vi hade tur och fick se några.


Efter uppfärden i hissen (denna gång kändes det som Kalles åktur i Willy Wonkas chokladfabrik) så åkte vi mot Ely. Vi hittade björnreservatet och stannade där en stund.

Det regnade hela dagen idag och var kallt. Även byborna själva klagar på vädret. Medeltemperaturern är 13 grader kallare än normalt för årstiden. Men vi hoppas på bättre väder i morgon då vi åker ännu längre norrut. Vi får se hur långt vi kommer, men jag tog inte med passet till mig och barnen...

/ Mats

Inga kommentarer:

Familjen Wendel

Familjen Wendel
på Farmers' Market, downtown St. Paul