05 juni 2009

Torsdagen i bilder...


I går åkte vi upp till svenskbygderna för att ta oss en titt på Karl-Oskars hus. När vi kom till turistbyrån i Lindström visade det sig att huset inte var öppet, men damen bakom disken ringde genast till John, en gammal pensionär som genast ställde upp och lovade att guida oss genom huset. John är 84 år gammal, född av svenska föräldrar här i Minnesota, och pratar fortfarande svenska. Fantastiskt! Han tyckte det var så roligt att få prata svenska, annars blir det bara 2 gånger i månaden då han träffar andra svenskättlingar i någon sorts förening...

Karl-Oskarhuset är förebild för Vilhelm Mobergs böcker om utvandrande Karl-Oskar och Kristina. Huset flyttades och rustades på mitten av 90-talet och då var även kungen och Silvia här för att titta. Gissa om John var stolt över bilderna på honom och kungaparet?!

John berättade att hans föräldrar pratade ingen engelska och innan han och hans 9 syskon började skolan kunde de ingen engelska själva, trots att de alltså föddes här många av dem... När de väl började skolan var det bara att lära sig engelska kvickt nog, annars blev inte fröken glad! Jag kan gissa att det blev en hurring om fröken hörde svenska!

Efter Lindtröm och Chisago County styrde vi kosan till Stillwater för en lunch ute precis invid hamnen. Härligt och gott! Dagen gick fort och vi fick bege oss hem till Woodbury för att ta emot skolbarnen. I dag är f.ö. sista dagen i skolan, sen blir det sommarlov för hela slanten!

Later, Mariette

2 kommentarer:

Anonym sa...

åh!! som den "sucker" jag är för musikalen (Kristina från Duvemåla) hade jag gärna varit där med er idag :-) stora kramar från ett regnigt och blåsigt studentfirande Uppsala

Mariette sa...

Ja, det var lite som att känna historiens vindslag där uppe på kullen!

Familjen Wendel

Familjen Wendel
på Farmers' Market, downtown St. Paul